Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor bayramı nedeniyle Parlamento Dergisi  için yazdığı makale şöyle:

“HER ZAMAN GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Gazi Mustafa Kemal’in 96 yıl önce Samsun’dan yaktığı bağımsızlık ateşi, milletimizin cesaret ve özgüveniyle birleşerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncülük etmiştir. Milletimizin 19 Mayıs 1919’da başlattığı bu hürriyet ve bağımsızlık yürüyüşü 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’le taçlandırılmış, ülkemiz çağdaş uygarlık yürüyüşünde çok büyük mesafeler katetmiştir. Özellikle son 13 yıl içinde Türkiye, hükümetimizin de gayretleriyle birçok kronik sorununu çözüme kavuşturmuş, birçok alanda “sessiz devrim” diye nitelendirilen önemli reformları gerçekleştirmiş, demokratikleşme, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler yolunda dünyada ve bölgesinde örnek bir ülke haline gelmiştir. Şimdi Yeni Türkiye hedefimiz ise Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizi demokratikleşme, temel hak ve özgürlükler noktasında çok daha ileri bir seviyeye taşımak ve dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri haline getirmektir. Ben bu yüzden 19 Mayıs’ı anmaktan ziyade 19 Mayıs ruhunu anlamayı daha çok önemsiyorum.

19 Mayıs’ın ruhunu anlayalım

Gazi Mustafa Kemal’in bu bayramı armağan ettiği gençlere 19 Mayıs’ın ruhunu anlama noktasında büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. Ülkemizin en önemli potansiyeli olan gençler daha çok okumalı, daha çok araştırmalı, daha çok sorgulamalı, hızlı bir dönüşüm ve değişim geçiren dünyayı anlamak, değişimleri ve yenilikleri yakalamak için yeteneklerini geliştirmelidir. Bir taraftan özgürce düşünürken diğer taraftan millî ve manevi değerlere bağlı, yenilikçiliğin peşinde koşan, üreten, teknolojiyi iyi kullanan ve yeni buluşlar geliştiren bir nesil olmalıdır. Ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatta önemli roller üstlenmelidir. Tüm bu ifade ettiklerimin bilincinde nesiller olarak iyi şekilde yarınlara hazırlanmalıdır.
Gençlerimizin Türkiye’yi en iyi şekilde geleceğe taşımak, milletimize, ülkemize ve insanlığa karşı sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için kararlı ve emin adımlarla koşacağına yürekten inanıyorum. Başarılı olmaları, gençlerimize sağlanan imkanların yanı sıra kendi gayretlerine ve yoğun bir şekilde çalışmalarına bağlıdır. Gençler daima büyük düşünmeli, hedefleri doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmemelidir. Yeni Türkiye’ye inanan, özgüvenli, umutlu, heyecanlı bir gençliğin yetiştiğini görmekten dolayı mutlu olduğumu da belirtmek isterim. Şunu da biliyorum ki gençlerimiz kendilerinden sonraki nesillere daha gelişmiş, daha
müreffeh bir ülke bırakmak için çalışacaktır. Türkiye’yi daha büyük, daha güçlü
yapma mücadelesinde hep en ön saflarda yer alacak, ülkesi ve milleti için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaktır.

200’den fazla gençlik merkezinde 
1 milyona yakın üyeye ulaştık


Tabii sadece gençlere değil, bizlere de sorumluluk düşüyor. Hükümet olarak her zaman gençlerimizin yanındayız. Sorunlarını çözmek, ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak, her şeyden önce gençleri anlamak, görüşlerine değer vermek bizim görevimiz. 
Bir görevimiz daha var: Gazi Mustafa Kemal tarafından Türk gençliğine armağan edilen bu değerli bayramı yaşatmak ve korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu emaneti en iyi şekilde muhafaza ediyor, geleceğe sağlıklı bir şekilde ulaşması için çalışıyoruz. Amacımız bu bayramın ruhunu kavrayan, geçmişle gelecek arasında köprü kuran, bilgili, donanımlı, paylaşımcı, üretken, yenilikçi gençler yetiştirmek. 
Bu çerçevede yaptıklarımızdan da bahsetmek istiyorum. Gençler için birçok proje ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Gençlerin ürettiği projelere destek veriyoruz. Özellikle tarih bilincine sahip, millî ve manevi değerlere bağlı bir gençlik için 57. Alaya Vefa Yürüyüşü, Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü gibi etkinlikler düzenliyoruz. Gençlerden Ecdada Mektup adı altında düzenlediğimiz yarışmaya rekor başvuru oldu. 550 binin üzerinde genç bu vatan için canlarını seve seve veren ecdadına duyduğu şükran ve minneti kaleme aldı. Önümüzdeki ay içinde duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde dile getirenler açıklanacak. Her yıl 50 binden fazla gencimizi kamplarımızda bir araya getirerek kaynaştırıyoruz. Dünya ülkelerinin gençleri ile kendi gençlerimizi çeşitli projelerin çatısı altında bir araya getiriyoruz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda gençlik liderlerimize ve antrenörlere eğitimler vererek, gençlere ulaşmalarını sağlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına yayılan 200’den fazla gençlik merkezinde 1 milyona yakın üyeye ulaştık. Gençler burada eğitimden sanata, kültürden spora kadar her tür etkinliğe katılıyorlar.
Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan öğrencilerin daha rahat ve iyi şartlar altında barınmaları için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Öğrencilerimizin 6-8 kişi olarak kaldıkları ranza sistemini kademeli olarak kaldırıyoruz. 5 yıldızlı oteli aratmayan yurtlar yapıyoruz. Şu anda yurtlarımızda barınan öğrenci sayısı 400 bine ulaştı. Yıl sonuna kadar 500 bini hedefliyoruz.

Sporda hedefimiz marka ülke olmak

Bu bayramın hatırlattığı şeylerden biri de spordur. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz dev yatırımlar spora verdiğimiz önemin bir kanıtıdır. Yeni Türkiye yolunda gerek tesisleşme, gerek lisanslı sporcu sayısında büyük mesafeler kat ettik. Bakanlığımın imza attığı yatırımların karşılığı önümüzdeki yıllarda daha net bir şekilde görülecek ve daha iyi anlaşılacaktır. Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar toplam 2 bin 905 spor tesisinde hizmet veriliyordu. Bu rakama son 12 yılda (2002-2014) 1309 tesis ekledik. Yıl sonuna kadar yaklaşık 200 tesisin yapımını tamamlamayı hedefliyoruz.
Bu tesislerimizden hem sporcularımız, hem gençlerimiz, hem de halkımız yararlanıyor. Sporu bir yaşam tarzı haline getirmek için gayret ediyoruz. Sağlıklı bir nesil için en önemli etkenlerden birinin spor olduğunun farkındayız. Uluslararası turnuva, müsabaka ve olimpiyatlarda başarıdan başarıya koşuyor millî sporcularımız. Ülkemizin sporda bir marka ülke olmasını istiyoruz. Uluslararası alanda prestiji yüksek organizasyonlar ülkemizde yapılıyor. Artık bu organizasyonları seçici duruma geldik.
Bu hizmetlerin hepsi gençlerimiz için. Eğer bugün güçlü, gelişen, yükselen yeni bir Türkiye’den söz edebiliyorsak bunu geçmişte atılan kararlı ve ileri görüşlü adımlara borçluyuz. Şehitlerimize borçluyuz. Şehitlerimize vefa borcumuzu ancak böyle yetişerek ödeyebiliriz.
Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bağımsızlık mücadelesi uğruna şehit düşmüş bütün kahramanlarımızı saygıyla ve minnetle anıyor, tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.
Her şey güçlü Türkiye için…